måndag 16 april 2012

Akut utematte

Strax före påsk, en av de där varma mars-aprildagarna fick jag och kollegan Catarina plötsligt sån lust på utematte, solen sken och gjorde både oss och eleverna motiverade till en stund ute...vi arbetar med bråk för tillfället...och på 2 röda minuter (långsiktig pedagogisk planering, inte denna gången...) med hjälp av www.lektion.se och Therese Granekull (tack, okända räddare i nöden! ) hittade vi en lämplig aktivitet, 12 uppdrag om bråk. En snabb uts
krift och rundan förbi kopieringsmaskinen och så var vi ute. Denna lektion hölls i två klass 7-lektioner och pedagogerna i Mixen hängde också på, så sammanlagt 50 glada elever ägnade en stund åt att prata matte, jaga föremål och bli betydligt klokare på bråktalens magiska värld.
Här har vi sedan prisutdelning, laget delar upp påskägg så att alla får lika många, alternativt alla blir nöjda.

/Christel Jansson, matematikutvecklare, lärare, specialpedagog och Catarina Håkansson, lärare i matematik och NO åk 7-9 på Sätoftaskolan, Höör

torsdag 12 april 2012

Schack höjer resultaten

I senaste Lärarnas tidning fanns en intressant artikel om att man genom att spela schack i skolan kan träna minne, öka självförtroendet och höja resultaten.
Att vi inte lyckas fånga elevernas intresse och hitta rätt undervisningsmetoder som krävs för att utveckla dagens barn är några av anledningarna till försämrade resultat i matematik och naturvetenskap, och Sveriges Schackförbund startade ett försöksprojekt för två år sedan. Projektet Schack i skolan innebär något som kallas "Schackfyran". Du kan läsa massor om du klickar på länken, allt från hur de olika pjäserna får flyttas på spelplanen, hur du startar en schackklubb på din skola till möjlighet att spela partier online.

Hittills har man sett mycket positiva resultat i projektet. Lärarna beskriver att den sociala delen av projektet med barn som möts på lika villkor oavsett kön, ålder, handikapp eller kunskaper i svenska språket är unik och positiv. De tar upp att schack skapar ett lugn i gruppen och tränar sportsligt uppträdande.
81% av lärarna tyckte att barnen utvecklades intellektuellt.
58% menade att barnen blev bättre i matematik.
23% menade att barnen blev bättre i samtliga ämnen.

Schack tränar koncentrationsförmåga och arbetsminne, dessutom är det en synnerligen billig pedagogisk metod.

OK- antar ni utmaningen och blåser dammet av kungarna, löparna och alla bönderna?

söndag 1 april 2012

Facebookgrupp om det som vi får att hända i klassrummet



Har startat en Facebookgrupp som heter Levla lärande, du kan söka gruppen och klicka att du vill vara med. Tanken är att vi där ska kunna skriva och kommunicera om undervisningsidéer, lärande, bedömning, läroplanen, ställa frågor och inspirera varandra. Gruppen är sluten, så att bara vi som är med kan läsa vad som skrivs, men öppen för alla som är intresserade av lärande i någon form. Och du...om du inte vet vad levla är, så är det när man i till exempel WOW (datorspel) spelar sig upp en nivå, går till en bättre nivå... visst vill vi levla vår undervisning så att eleverna kan levla tillsammans med oss?