söndag 11 september 2011

Matematikverkstaden i Södra Sandby


I maj 2011 åkte vi med mattecirkelgrupperna till Södra Sandby. Vi hade bokat tid med Patrik Mars som visade oss och berättade om hur de byggt upp sin matteverkstad på Byskolan under hösten-vintern 2009. Klicka gärna på länken och läs mer om skolan.
Collagebilden ovan kan du klicka på så blir den större.
Några kommentarer som samtidigt blir tips kommer här, ni som var med kan väl kommentera inlägget och fylla på!
Matteverkstaden är placerad ett stort rum i/nära skolans bibliotek och det kan bokas av klasser när de vill arbeta med det laborativa materialet. Vid väggarna finns det öppna hyllor och skåp med och utan glasluckor.
Som du ser på den stora bilden så förvarar de varje aktivitet i en färgad papplåda, på hyllkanten och lådan finns samma etikett, då blir det lätt att hålla ordning och se om något saknas.
Ett stort skåp var helt fullt av härliga spel som tränade koncentration, logik, minne, kreativitet och som såklart var jätteroliga och uppskattade av eleverna. Även fritidshemmets barn besökte ofta matteverkstaden berättade Patrik.
I matteverkstaden satt det en smartboard på ena väggen och vi fick prova på att arbeta med materialet Logix. Lärarna hade scannat in spelplaner och kunde visa hur det gick till på smartboarden, då var eleverna snabbt igång och laborerade/spelade sedan.
Stefan, Jenny och Christel tränar logik och spatial förmåga...
Vi fick se en praktisk bråkvåg. På samma ställe finns olika vågar, tex en man kan visa algebraiska likheter med. Kolla in Learning Resources.
Bakom mig (Christel) och Patrik Mars syns en fin tavla som var en samproduktion mellan matteverkstaden och sklöjden. Barnen i matterådet (fungerar ungefär som ett matråd el elevråd, elever från alla klasser tar beslut om och planerar för aktiviteter i matteverkstaden) har gestaltat olika matteord.
Som framgår av collaget fanns det massor av roliga saker vart man än såg, ett exempel är det stora uteschacket.
Jätte-golv-fyra-i-rad.
Vi blev verkligen inspirerade och engagerade när vi var i matteverkstaden, ville knappt åka hem. Vi tackar än en gång Patrik och Byskolan i Södra Sandby- och önskar dem all lycka till!
Eva, Karin, Pernilla, Patrik och Anki vid det stora ovala bordet...
...här är det Gunnel, Britt-Marie och Cecilia som tänker till!
Vi blev (som vanligt) väldigt inspirerade och engagerade när vi fick höra om och se allt roligt och spännande man kan göra för att utveckla matematiken, tack igen Patrik och Byskolan i Södra Sandby, och lycka till i framtiden, vi ses säkert igen!
En idé för problemlösningen fick vi också, Patrik har scannat och laminerat problem från kängurutävlingen, satt dem i lådor med olika svårighetsgrader. Dessa problem har han mailat till mig, så om du vill ha dem och inte redan fått dem av mig, så hör av dig. Patriks mailadress är patrik.mars@utb.lund.se om du har något roligt att skicka honom i utbyte!
Bilder: Christel Jansson och den utmärkte problemlösaren och fotografen Jan Gayen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar