måndag 22 oktober 2012

Lyckas med problemlösning - vem vill inte det?

Jag har tidigare skrivit om ett mycket intressant förlag här på bloggen, Askunge förlag, som nu har en hel del matematikläromedel som vi ska titta närmare på.

Förmågan att lösa problem är central i Lgr11 och hela ämnet matematik, och eleverna behöver undervisning om olika strategier för problemlösning.
Detta finns i "Att lyckas med problemlösning" som finns i två böcker, en för lågstadiet och en för mellanstadiet, men alla som vill undervisa om problemlösning har nytta av dem. Det finns ytterligare böcker med problem, i huvudböckerna finns läraranvisningar och kopieringsunderlag.

Tanken är att man beskriver olika metoder/strategier för problemlösning och så får eleverna använda dessa i problem för att bli säkra på dem. Till sist har eleverna en bred repertoar eller stor verktygslåda att använda vid sin problemlösning. Jättebra! 
 

2 kommentarer:

  1. Roliga bokförslag! Kan tipsa om en till bok, Verklighetens Kvadratrötter. Den är inte fokuserad på problemlösning men däremot om matten i vardagen, varför ämnet är så viktigt och vad man ska med den till. (www.kvadratrot.se)
    Kanske något ni vill skriva om?

    SvaraRadera