måndag 4 maj 2009

Matteinspirationsträff 15 april 2009


Nu var det dags för ca 10 pedagoger från förskolan till och med skolår 5 att träffas och inspireras av varandra. Vi träffades på Sätoftaskolan, vi var från denna skola, Ringsjöskolan, förskolan, Lindvallaskolan och Jeppaskolan. Vi tittade på resultaten från TIMSS, Anki berättade om en föreläsning hon varit och lyssnat på i Malmö på Matematikbienetten. Hon visade också det roliga spelet/programmet Katten, musen, tiotusen från UR. Christel berättade om hur man genom att använda andra ord kan minska sammanblandningar mellan begreppen area och omkrets. Fråga barnen hur lång omkrets en figur har istället för hur stor den är... Visa en omkrets med hjälp av tändstickor på OH-projektorn. Då kan du visa längden på omkretsen genom att lägga stickorna i en lång rad efter varandra. Detta blir synminnen som kan hjälpa till att hålla isär begreppen.
När det var dags för inspirationsvarvet så blev det mycket laborativt material, vi fick idéer om hur man kan använda olikfärgade stickor, lära begreppen dubbelt och hälften med hjälp av olika slags torkade bönor. Vi fick ett häfte med många roliga tärningsspel och en tänkvärd artikel om hur man kan jobba med problemlösning i grupp och vi pratade en hel del om hur man kan arbeta så att betydelsen av likhetstecknet blir tydlig för barnen. Massor av inspiration...det var kul!

1 kommentar:

  1. Oj, jag hade gärna velat vara med. Skrev precis om något liknande på min blogg igår. Fortsätt att inspiereras av varandra - det tjänar alla på ;)

    SvaraRadera